Ako zútulniť spálňu

Spálňa je miestom, kde trávime veľkú časť svojho života. Priemerný človek prespí tretinu každého dňa a väčšinou spíme vo vlastnej spálni. Aby bol náš spánok zdravý a my sme sa ráno zobúdzali oddýchnutí a svieži, je dobré zariadiť si spálňu podľa vlastných preferencií. Pokiaľ ide o partnerskú spálňu, mali by ste sa dohodnúť na vzhľade spálne, aby vyhovovala vám obom. Len útulná spálňa vás bude lákať na sladký spánok každý deň. Poradíme vám, ako na to.

 

Útulná ložnice

Zdroj: Unsplash.com

 

Základné pravidlá pre spálňu

Každá spálňa by mala byť skôr chladnejšia a dobre vetraná. Dostatok kyslíka zabezpečí kvalitný spánok a vetranie je dôležité aj pre optimálnu vlhkosť v miestnosti. K tomu môžu prispieť aj živé kvety, ktoré zvyšujú vlhkosť vzduchu. Dajte si však pozor, aby ste si do spálne neobstarali kvitnúce rastliny so silnou vôňou, ktoré vás môžu rušiť počas spánku, ale len kvety vhodné do spálne. To platí najmä pre alergikov.

 

Farby a svetlá

Prvá vec, ktorá zásadne ovplyvňuje vzhľad miestnosti, je jej farebnosť a vhodne zvolené farebné kombinácie. Väčšina spální je vymaľovaná pastelovými farbami prípadne bielou, ktoré je vhodné kombinovať s doplnkovými farbami buď na menších plochách, alebo na doplnkoch či dekoráciách. Samozrejme, na celkový vzhľad má veľký vplyv aj materiál a farebnosť nábytku. Iné farby na stenách sa hodia k svetlému, a iné k tmavému nábytku. Ak je miestnosť príliš tmavá, možno ju rozjasniť, napríklad pomocou zrkadla na dverách šatníka. Niekto dávaj v spálni prednosť tapetám pred maľbou, ale nemali by byť príliš výrazné. Pred časom boli veľmi módne celostenové fototapety, ale dnešný štýl spálne býva zdržanlivejší. Farebným prvkom môže byť aj podlaha, či už drevená, vinylová, korková alebo kobercová. Mimochodom, dobrou voľbou môže byť aj vhodne zvolený koberec. Čo može byť lepšie, ako si ráno zabaliť bosé nohy do vysokého, mäkučkého koberca.

 

Malá ložnice

Zdroj: Unsplash.com

 

Spať chodíme večer, preto by sme mali mať vhodné osvetlenie aj v spálni. Okrem centrálneho lustra by mal mať každý obyvateľ spálne vlastnú lampu, ktorú si môže samostatne rozsvietiť na čítanie. Čo však v spálni rozhodne nemá čo hľadať, je modré svetlo televízora, počítača a mobilných telefónov. Modré svetlo je hlavnou prekážkou zdravého spánku. Naopak je vhodné mať osvetlenie, ktoré sa dá regulovať. Zmenou intenzity a farby svetla možno zásadne zmeniť aj atmosféru v spálni.

 

Vhodné závesy

Nie každý má to šťastie, že môže v noci spať. Mnohí ľudia pracujú na zmeny a potrebujú sa dobre vyspať, aj keď je vonku svetlo. Alebo bývajú na rušnej ulici s množstvom intenzívnych vonkajších svetiel, ktoré zasahujú do priestoru spálne. Preto je dôležité mať v spálni primerané zatemnenie okien. Môžete vyskúšať napríklad zatemňovacie závesy, a to ako štandardné, tak aj vyrobené na mieru. Nájdete ich v dvoch typoch, ktoré sa nazývajú Blackout alebo Dimout. Závesy Blackout majú na jednej alebo oboch stranách špeciálnu vrstvu látky, ktorá úplne zabraňuje prenikaniu svetla do miestnosti. Závesy Dimout miestnosť úplne nezatemnia, ale bude v nej príjemné prítmie.  Dokonca aj proti hluku si môžete kúpiť špeciálny druh závesov, ktoré vám pomôžu dosiahnuť požadovaný kľud na spánok.

 

Závěsy

Zdroj: Unsplash.com
 

Kvalitná posteľ je základ

Pre príjemné spanie je základným predpokladom pohodlná posteľ. Mala by mať nielen kvalitný rám a rošt, ale aj matrac. Keďže každý potrebuje inak tvrdú posteľ, aj na manželskej posteli je vhodné mať dva rošty a dva matrace tak, aby si každý mohol nastaviť svoju posteľ individuálne. Zaujímavým dizajnovým prvkom môže byť čelo postele, či už je vyrobené z dreva, kovu alebo čalúnené. 

 

Pre odpočinok je veľmi dôležitý aj výber obliečok a posteľnej bielizne. Zásadný je nielen kvalitný a nealergénny materiál, ale aj farebnosť, vzory a typ látky. Pokiaľ radi šijete, môžete si skúsiť obliečky aj ušiť. Nie je problém zohnať látky na obliečky v metráži z najrôznejších materiálov - typicky z bavlny, damašku, krepu, flanelu či saténu.

 

Zaujímavým doplnkom sú potom dekoračné vankúšiky. Napríklad populárne okrúhle vankúše, ktoré mnohým ľuďom pomáhajú udržiavať krčnú chrbticu v poriadku, sa dajú obliecť do obliečok ladiacich s ostatnou bielizňou. Vzhľad môže doladiť aj prehoz cez posteľ, farebnosť závesov a pod.

 

Noční lampička

Zdroj: Unsplash.com

 

Aby sa vám dobre spalo, je dobré mať v spálni aj poriadok. Pre jeho udržanie je podstatný dostatok úložných priestorov a tiež nejaký nábytok na odkladanie vecí priamo z lôžka. Musíte mať kam dať knihu, okuliare, vreckovku a ďalšie drobnosti. Podľa veľkosti spálne to môžu byť nočné stolíky, komoda vedľa postele, alebo aspoň odkladacia polička nad posteľou. V spálni často býva aj kozmetický kútik so zrkadlom a priestorom na šperky a ďalšie dámske nevyhnutnosti. Zrkadlo by malo mať vhodné samostatné osvetlenie a pre kozmetiku a drobnosti by malo byť pri ňom dostatočné množstvo šuplíkov a ďalších úložných priestorov.

 

Dekorácia do spální

Atmosféru a celkový dojem zo spálne možno umocniť výberom dekorácií, či už ide o obrazy do spálne, sochy, fotografie, plagáty, živé alebo umelé rastliny, sviečky a ďalšie prvky. Dominantná dekorácia sa zvyčajne zavesí nad posteľ. Mali by sa na nej dohodnúť obaja partneri obývajúci spálňu. Výber dekorácie by mal vychádzať aj z toho, či v spálni spí niekto s alergiou. Pre alergikov a astmatikov sú lapače prachu len ďalšou nepríjemnosťou. Preto pre nich vyberajte skôr šetrné dekorácie, na ktorých sa dá ľahko odstraňovať prach. 

 

Obrazy v ložnici

Zdroj: Unsplash.com

 

Štýl môže doladiť napríklad krásna váza, keramické kvetináče s rastlinami, ale aj jemné záclony, japonské steny, paravány a ďalšie prvky. Voľte výzdobu aj s ohľadom na veľkosť miestnosti. Čím je menšia, tým by malo byť prvkov menej, aby spálňa pôsobila čo najvzdušnejším dojmom.

 

Relaxácii môže prispieť vhodná hudba, zvuky mora alebo vetra. Preto nie je na škodu mať v spálni nejaké audio zariadenie, na ktorom si možno hudbu a zvuky púšťať. Upokojujúci dojem môžu potom vytvárať aj rôzne vonné sviečky, či éterické oleje v arómalampách. Aj také doplnky môžu byť samy o sebe dizajnovým kúskom.

5.5.2023 11:25

Hledat: ""

0 ks
Košík: 0,00
  • Kontakty
  • +421 915 735 385 (Po - Pá 7:00 - 15:30)
  • Velkoobchod